PTSS behandeling

Emotional Freedom Techniques uitgelegd

PTSS behandeling

Mensen ervaren in bepaalde situaties angstige gevoelens. Angst is een zinvolle reactie omdat het er in gevaarlijke situaties voor zorgt dat mensen vechten, wegkomen of verstijven. Het is in de meeste situaties dan ook een overlevingsstrategie zodat mensen zich niet blootstellen aan gevaarlijke situaties en daarbij zeer nuttig. Echter is het ook mogelijk dat angst gaat tegenwerken in het dagelijkse leven. Het kan zelfs zo ver gaan dat er bij mensen een angststoornis wordt gevormd door herbeleving van een traumatische gebeurtenis. In dit geval is er sprake van Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). EFT is de meest effectieve behandelingsmethode voor PTSS. Hier wordt de stressreactie losgekoppeld van het trauma. Straks wordt er meer verteld over hoe EFT kan helpen bij het wegnemen van de problematiek rondom PTSS. Eerst vertellen wij meer over de beginselen van PTSS.

Wat is PTSS?

Het meemaken van een traumatische gebeurtenis kan ontzettend veel nare gevolgen met zich meebrengen. Een trauma kan ervoor zorgen dat mensen continu bang, verdrietig of nerveus zijn. Ze kunnen maar niet van indringende gedachten of dromen loskomen en het heeft ook een negatief effect op de nachtrust. Het is gebruikelijk dat een trauma heftige reacties uitlokt, en dat deze na verloop van tijd (een aantal weken) minder worden. Weliswaar blijven bij 8% van de mensen de klachten in langdurige en extreme mate bestaan. Het lukt ze niet om los van het trauma te komen waardoor er ernstige hinder, en vaak ook veel vermijdingsgedrag, in het dagelijkse leven blijft bestaan. De locatie van de gebeurtenis kan bijvoorbeeld niet meer bezocht worden, er kan absoluut niet over gesproken worden, mensen die een relatie hebben met de gebeurtenis worden ontweken of de pijn wordt verdoofd met middelen als alcohol of drugs. Het is niet meer mogelijk om een normaal leven te leiden of gezond te functioneren omdat de angst té groot blijkt. Wanneer dit het geval is wordt er gesproken over een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Angststoornissen zijn een verzamelnaam voor een hele reeks stoornissen, waaronder PTSS. Er worden intense angstgevoelens ervaren wanneer er feitelijk geen gevaar dreigt. Deze angst komt voort uit herbeleving of triggers die aan het trauma doen denken.

De meest voorkomende symptomen van PTSS

  • Het is moeilijk om gevoelens en emoties onder controle te houden door voortdurende angst, spanning, woede, onrust of neerslachtigheid.
  • Het opnieuw beleven van de traumatische gebeurtenis. Dit kan zowel in gedachten als in dromen.
  • Vermijdend gedrag door gerelateerde zaken, mensen of locaties niet onder ogen te komen, er niet over te praten of je af te sluiten voor de wereld om je heen.

PTSS behandelingen

Het kan een ontzettend grote drempel zijn om te beginnen aan een behandeling voor PTSS. In gedachten ga je natuurlijk liever niet terug naar dat akelige moment en word je liever niet met de angst van je traumatische ervaring geconfronteerd. Toch is het essentieel voor het herstel om hier aan toe te geven en open te staan voor behandeling om de gebeurtenis te verwerken. Het is op meerdere manieren mogelijk om PTSS te behandelen.

De twee meest bekende en gekozen behandelingen tegen PTSS zijn Psychotherapie en EMDR. De laatste tijd krijgt EFT steeds meer aandacht als behandeling voor PTSS. Er zijn een aantal wetenschappelijke studies gepubliceerd die de effectiviteit en veiligheid aantonen. En EFT kun je naast de EFT behandeling ook zelf thuis gebruiken zodat je weer controle krijgt over je emoties. Medicatie voor PTSS is er niet. De meeste mensen slikken antidepressiva, tranqillizers, slaapmiddelen e.d. tegen de symptomen maar die helpen matig en ‘genezen’ je niet. 

PTSS behandelen met EFT

Wat is EFT?

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques en is een combinatie van exposure therapie met acupressuur. Tijdens de behandeling wordt er gelijktijdig zachtjes op acupressuurpunten geklopt door de EFT behandelaar en door de client op de traumatische ervaring geconcentreerd. Het zachtjes tikken op de juiste plekken op het lichaam bevordert de relaxatierespons terwijl de focus op het trauma de stressrespons langzaam uitdooft. Het uiteindelijke doel van de behandeling is om de traumatische ervaring te stabiliseren zodat de gedachte geen angst maar juist neutraliteit oproept.

EFT is zeer effectief als behandeling voor PTSS

Steeds vaker wordt EFT als behandelingsmethode voor PTSS ingezet. Er zijn een aantal concrete voordelen aan EFT ten opzichte van bovengenoemde behandelingen. De behandeling met EFT is minder intens, er is meer gevoel van grip en EFT, je lost de stress reactie op een trauma echt helemaal op en EFT kan zelf thuis gedaan worden. Dit geeft mensen het gevoel dat ze meer controle uit kunnen oefenen doordat ze de situatie zelf weer in de hand hebben. We beginnnen de behandeling meteen met het aanpakken van stress zodat je onmiddellijk ervaart dat er iets veranderd. Je eert ook direct hoe je EFT thuis kunt doen. Het naast de behandeling zelf ook EFT doen, versnelt de behandeling en geeft je veel controle terug. Als behandelaar heb ik in de praktijk kunnen vaststellen dat EFT diepgaander werkt, de angst accurater benadert en beter resultaat levert.

De enige manier om PTSS-klachten op te lossen is door de stressreactie los te koppelen van de (gedachte aan de) traumatische ervaring. En dit is nou precies het pijnpunt dat EFT aanpakt: de definitieve ontkoppeling van deze twee elementen. Op deze manier komt de oorzaak van de klachten (de stressreactie) vrij en wordt deze opgelost zodat het niet meer op een belastende manier getriggerd kan worden.

Zoals reeds aangegeven, is één van de pluspunten van EFT dat het makkelijk zelf te leren is, zodat je er na je behandeling ook nog wat aan hebt. 

Favicon Actrom© 1999 - 2024  Gabriëlle Rutten    EFT Praktijk Actrom  •  Contact  •  Nieuwsbrief  •  Voorwaarden  •   Privacy  •  Klachten  •  KvK 34121705  •  BTW NL001373089B72