HOe is EFT ontstaan?

Gary Craig en de ontstaansgeschiedenis van EFT

Gary Craig

EFT (Emotional Freedom Techniques) is begin jaren negentig ontwikkeld door Gary Craig en in 1995 heeft hij zijn gratis EFT handboek gepubliceerd. De methodiek was zo succesvol dat het in een paar jaar over de hele wereld werd gebruikt. Inmiddels zijn er meerdere afgeleide vormen die mensen (meestal zonder vermelding van de bron) als hun eigen ‘EFT’ verkopen. Door deze ontwikkeling is er veel onzin over EFT op internet te vinden. Iedereen is natuurlijk vrij om te proberen wat hem interressant lijkt. Heb je echter geen succes met ‘EFT’, dan kan het zijn dat je geen goede instructie hebt gekregen of een oppervlakkige vorm van EFT doet die geen of tijdelijke resultaten geeft. Dan is het wellicht tijd voor Official EFT, rechtstreeks van de bron. Nederlandse informatie vind je op deze website en op Novet – Het Gary Craig Official EFT Training Center. De originele informatie van Gary zelf vind je op zijn website.

De achtergrond van EFT

EFT is een afgeleide van Thought Field Therapy (TFT) van Roger Callahan die gespecialiseerd was in het behandelen van angststoornissen met behulp van cognitieve therapie. TFT is gebaseerd op ontdekkingen van anderen. De meest opvallende zijn: R.W. Lovet (orthopedisch chirurg) die een publicatie in 1932 doet over spiertesten bij de diagnose van zenuwschade in de wervelkolom; Henry en Florence Kendall (fysiotherapeuten) die deze aanpak modificeren en publiceren in 1949; Frank Chapman (osteopaat) en Dr. Terrence J. Bennet (chiropractor) die het concept van reflexpunten respectievelijk neuro-vasculaire punten ontwikkelden. George J. Goodheart (chiropractor) ontdekte een relatie tussen klachten, spiertesten en reflexpunten en noemde dat Toegepaste Kinesiologie (1960). Rond 1966 publiceert hij dat spiersterkte varieert in relatie tot gedachtenprocessen.

Een van de studenten van Goodheart was dr. John Thie die Touch for Health ontwikkelde (o.a. Emotional Stress Release). Diverse aanhangers van Goodheart bouwden verder aan het concept van Toegepaste Kinesiologie. Een van de bekendste is Paul Dennison die Edukinesiologie en Brain Gym ontwikkelde speciaal voor kinderen met leer- en gedragsproblemen.

John Diamond (psychiater) tenslotte, bouwde verder op het werk van Goodheart en verschoof het accent van de Toegepaste Kinesiologie van fysieke problemen naar psychische en emotionele problemen. Hij wordt gezien als de geestelijke vader van vele benaderingen om m.b.v. spiertesten psychologische problemen te identificeren en te behandelen (1979 “Your Body Doesn’t Lie”, 1985 “Life Energy”). Hij definieerde per meridiaan testpunten en emotiegerichte affirmaties voor de behandeling van diverse problemen. Hij observeerde ook dat de energie in meridianen in disbalans raakt als gevolg van emotionele problemen en ervaringen. Achteraf kun je het werk van John Diamond zien als directe voorloper van TFT.

Meridianen refereert aan het concept van het energiesysteem zoals we dat kennen uit de acupunctuur. Acupunctuur is een onderdeel van Traditionele Chinese Geneeskunde (Traditional Chinese Medicine: TCM). TCM bestaat al meer dan 2500 jaar en is nauw verbonden met de Chinese filosofie. De “Nei-Thing” (het “Boek van de Gele Keizer”) is een van de oudste leerboeken over geneeskunde (ca. 200-300 vC) en hierin wordt acupunctuur al besproken. Een van de belangrijke concepten uit de TCM is het bestaan van meridianen: energiebanen die door het lichaam lopen. Op deze meridianen liggen de zogenaamde acupunctuurpunten. De WHO heeft de “Standard Acupuncture Nomenclature” (1e editie 1984, 2e editie 1991) gepubliceerd en die bevat een lijst van ongeveer 400 acupunctuurpunten en twintig (hoofd en andere) meridianen die vrijwel al deze punten verbinden.

De wetenschap achter EFT

De evidence base groeit gestaag!

Wij houden wereldwijd alle EFT publicaties in de gaten. Er is zowel een longlist beschikbaar waar alle EFT publicaties op staan als ook een shortlist waarop de beste onderzoeken bij elkaar staan. Je kunt hieronder klikken om naar Novet – het Gary Craig Official EFT Training Center te gaan waar je de shortlist gratis kunt downloaden. Als je interesse hebt in de volledige lijst met alle onderzoek, dan kun je die aanvragen via het contactformulier van deze website.

Meer weten?

 

  • Een aantal keer per jaar bied ik een gratis introductieworkshop aan. Hierin leg ik uit wat stress doet en hoe je dat kunt aanpakken met het basisprotocol van EFT. Een aanrader!
  • Een volgende stap kan het boek EFT van A tot Z zijn. Dit heb ik samen met EFT collega Henk van der Veen geschreven en geeft je veel informatie over hoe je EFT zelf kunt toepassen op eigen problemen. Je vindt het boek o.a. op de homepage.
  • Ik stuur 3-4 keer per jaar een gratis nieuwsbrief rond met tips over EFT en aankondigingen van (gratis) EFT workshops en activiteiten.
  • Voor wie meer wil is er de EFT in 1 dag workshop waarin je de beginselen leert van zowel Gold Standard als Optimal EFT. Daarnaast is er de cursus EFT als zelfhulpmiddel waarin je grondig leert hoe je EFT zelf kunt gebruiken en ten slotte geef ik ook de Gold Standard EFT opleiding voor professionele toepassing.

Favicon Actrom© 1999 - 2024  Gabriëlle Rutten    EFT Praktijk Actrom  •  Contact  •  Nieuwsbrief  •  Voorwaarden  •   Privacy  •  Klachten  •  KvK 34121705  •  BTW NL001373089B72