Hoe werkt EFT?

EFT Therapie uitgelegd

Over het EFT consult

EFT (Emotional Freedom Techniques) doe je zittend en gekleed. Het is een combinatie van exposure-techniek en acupressuur. Je klopt zachtjes op een serie acupunctuurpunten op je hoofd, gezicht en bovenlichaam terwijl de stressreactie, die verbonden is met een bepaalde situatie, aanstaat. Dit lijkt heel gemakkelijk en dat is het ook. Iedereen die kan voelen, kan EFT doen. Lees meer bij EFT consult verder uitgelegd.

Hoe werkt EFT?

EFT is een behandelingstechniek waarin exposure-therapie gecombineerd wordt met acupressuur (hierbij worden geen naalden gebruikt). Deze combinatie maakt het een krachtige interventie. Het zachtjes kloppen op een serie acupressuurpunten stimuleert de relaxatierespons van het lichaam. Door tegelijkertijd te focussen op de traumatische ervaring, dooft de stressrespons uit. Goed toegepast door een ervaren therapeut worden traumatische ervaringen meestal opvallend snel neutraal. Na de behandeling is het trauma een neutrale herinnering geworden die weinig of geen emotionele reactie meer oproept. EFT ontkoppelt namelijk de negatieve emotionele lading van de vervelende situatie of traumatische herinnering door een herconditionering van de amygdala in het limbische systeem.

Om dat beter uit te leggen, volgt hier in het kort hoe dat werkt: in elke situatie die als bedreigend of gevaarlijk wordt ervaren, reageert je lichaam met de vecht-, vlucht- of verstarreactie. (De Engelsen hebben het over de Fight/Flight/Freeze response). Deze reactie wordt ingezet door de amygdala kernen in het limbische systeem (het deel van de hersenen waar emoties gegenereerd en gereguleerd worden). Deze vecht-, vlucht- of verstarreactie is een stressrespons die iedereen kent en herkent. De volgende symptomen kun je in allerlei combinaties en gradaties ervaren: hartkloppingen, snelle ademhaling, droge mond, trillen, zweten, tunnelvisie, misselijkheid, naar gevoel in je buik, ‘aan de grond genageld staan’, ‘verlamd van schrik’ etc. Dit is een volkomen normale fysiologische reactie om je lichaam in staat te stellen te vechten of te vluchten. Ook de ‘verstarreactie’ is in de evolutie ontstaan om je kans op overleven te vergroten. Bij dieren is dat goed te zien: als het nodig is, vallen ze ‘als dood’ neer. Als het niet meteen wordt opgegeten, dan verliezen de meeste roofdieren hun interesse in de dode prooi, waardoor het prooidier alsnog de kans krijgt om weer op te staan en te vluchten. Deze dieren vertonen meestal eerst een heftige reactie van trillen en schokken (de ontlading) en zodra dat klaar is, kan het dier weer verder zonder restverschijnselen.

Mensen doen in principe hetzelfde. Als je de vecht-, vluchtreactie afmaakt of goed de verstarreactie ontlaadt, dan is er niets aan de hand. Als je de vecht-, vluchtreactie niet afmaakt en de verstarring niet ontlaadt, dan blijft je stresssysteem op scherp staan. Uit onderzoek blijkt dat je meer last blijft houden van de niet-ontladen verstarring dan wanneer je de vecht- of vluchtreactie niet hebt afgemaakt. De verstarreactie zelf kan onmerkbaar kort zijn of lang en bewust herinnerd worden (“ik was verstijfd van angst en kon niet meer bewegen”). Als de ontlading niet op een goede manier plaats kan vinden, blijft de stressreactie gedeeltelijk aan of is heel makkelijk te ’triggeren’. En dan is er nog een mechanisme aan het werk: ook als de ontlading wel plaatsvindt, wordt de situatie in je langetermijngeheugen opgeslagen samen met de stressverschijnselen waarmee je de (schijnbaar) levensbedreigende situatie overleefd hebt. Het wordt dus onthouden voor toekomstig gebruik: als een situatie (gedeeltelijk) lijkt op wat je al meegemaakt hebt gaat meteen je stressreactie aan.

Dit is de stresskoppeling waar je last van blijft houden: in het hier en nu wordt je ‘getriggerd’ doordat iets jou bewust (maar meestal onbewust) herinnert aan wat er in het verleden is gebeurd. Daardoor zet je weer de ‘bijbehorende’ stressreactie aan en heb je de stresssymptomen die hierboven beschreven zijn. Chronische stress(situaties) leiden op deze manier uiteindelijk tot allerlei klachten en ziekten. Vandaar dat het belangrijk is om door te hebben waar jij stress van krijgt of hebt en die stresspatronen zoveel mogelijk aan te pakken. EFT is daarin bijzonder succesvol en verbazingwekkend effectief.

Veelgestelde vragen

Dit wordt me vaak gevraagd over het werkingsmechanisme van EFT

Waarom moet ik kloppen op een "gebeurtenis"?

Je ‘leert’ door wat je meegemaakt hebt (en jouw interpretatie ervan, dus wat het voor jou betekent) wanneer bij jou (onbewust) de stressreactie ‘aanmoet’ (ook als je dat niet wilt). Dat kan je alleen maar ‘ontleren’ door die gebeurtenis weer te herbeleven en de bijbehorende stressreactie te ontkoppelen. Vandaar dat ‘snappen’ waarom je stress hebt in een bepaalde situatie, niet helpt.

Kan ik gewoon kloppen op wat ik voel?

Ja hoor, maar dat is wel ‘symptoomkloppen’. Dat betekent dat je vaak je stressgevoelens wel lager krijgt of zelfs even weg maar je lost nooit het achterliggende stressprobleem op. Veel EFT’ers kloppen op symptomen, gedachten en conclusies. Dat werkt niet voldoende! Heb je geen of weinig resultaat? Grote kans dat je het niet goed doet of geleerd hebt …

Waarom moet ik op het negatieve kloppen?

Hier is heel veel verwarring over. Je klopt op een negatief gevoel of emotie omdat dat is wat je voelt als je stressreactie aanstaat. Met EFT zorg je ervoor dat die stressreactie afgezet wordt en dat is precies wat je wilt. Door te kloppen op meridiaanpunten stimuleer je de zogenaamde parasympatische ontspanningsreactie en doof je de sympatische stressreactie. Dat is het werkingsmechanisme van EFT. Vandaar dat kloppen op allerlei positieve gevoelens en gedachten echt onzinnig is en je niet helpt het probleem op te lossen. Je zal je wellicht tijdelijk beter voelen of ‘vastbesloten’ zijn om van iets geen last meer te hebben of je er ‘niets van aan te trekken’ enz, maar dat is een cognitieve benadering van het probleem en lost de oorzaak niet op. En maak je geen zorgen, je klopt er niets in en je kan het niet erger maken. Wel kan het nodig zijn om rustig aan te beginnen en niet meteen in het diepe te springen. Daar krijg je goede instructie over van me tijdens een consult. Meer uitleg over hoe je goed klopt geef ik in mijn workshops en uiteraard ook de zelfhulpcursus en de opleiding voor professionele toepassing.

Waarom werkt EFT bij mij niet?

EFT werkt altijd maar niet altijd meteen… Je moet goede instructie krijgen waar je precies op moet kloppen: niet op gedachten, overtuigingen, meekloppen met een Tappingscript of op een globaal geformuleerd probleem of gevoel, maar op de specifieke situaties waarin je stress of emoties hebt gehad of ‘geleerd’ hebt om in een bepaalde overtuiging te geloven. Een goede EFT’er moet je meteen kunnen uitleggen wat je (nog) niet goed doet. Je krijgt in het eerste consult bij mij meteen instructies hoe je het zelf kunt doen en ik geef je het basisprotocol mee. Je kunt ook een keer naar mijn gratis EFT introductieworkshop komen voor meer uitleg.

Werkt EFT ook voor [vul hier je eigen probleem in]?

EFT werkt voor alle stressgerelateerde problemen. Aangezien 95% van alle symptomen en ziekten veroorzaakt worden door onopgeloste emotionele trauma’s en stress, werkt het dus ook bij ‘officiële’ diagnoses. En psychische problemen worden ook veroorzaakt door…. inderdaad onopgeloste emotionele trauma’s en stress.

Ik heb weinig herinneringen aan vroeger, hoe verder?

Begin met wat je wel weet. Een hele goede start is iedere dag kloppen op de vervelendste situatie van de dag omdat je in het ‘nu’ reageert met alles wat je ooit geleerd hebt. Ik heb een gratis protocol om goed te kloppen op een specifieke situatie en die vind je op de EFT publicaties pagina.

Wat moet ik zeggen?

Door de vele onzin die je op internet vindt, denken mensen dat ze allerlei taalkunsten moeten uithalen en hele verhalen moeten houden. Niets is minder waar. Herbeleef het moment waarop je stress (negatieve emoties of gevoelens) voelt. Wat voel je? Geef dat een omschrijving en een getal tussen 0 en 10 … en daar klop je op.

Wat zijn "Tappingscripts"?

Kort door de bocht: die worden aangeboden door slechte EFT’ers die oppervlakkige EFT doen. Je zegt voor een bepaald probleem een uitgeschreven tekst na die globaal is en meestal een hele lijst van emoties noemt. Als dat al werkt, geeft het meestal alleen maar een tijdelijk effect en gedeeltelijk resultaat. Waarom? EFT werkt alleen definitief als je maatwerk levert: kloppen op de specifieke situaties waarin jij iets meegemaakt hebt waardoor je een bepaald stresspatroon ontwikkeld hebt op basis van je negatieve emoties en de negatieve conclusies en overtuigingen die zo ontstaan zijn. Geen geld weggooien en je tijd verdoen met “Tappingscripts” …

Ik zoek een EFT behandelaar.

Een goede EFT’er kan je uitleggen wat de geassocieerde herbeleving is, hoe je jouw hulpvraag ‘ontleedt’ in de stresspatronen die een rol spelen en wat de oorzakelijke specifieke situaties zijn die onder deze stresspatronen liggen. Hij of zij leert je zelf op de goede manier EFT toepassen en het belang van testen. En uiteraard … krijg je blijvend resultaat.

Mijn opleidingsbedrijf Novet – Gary Craig Official EFT Training Center geeft zeer gedegen cursussen voor zelfhulp en opleidingen voor professionele toepassing met de strengste eisen voor certificering in Nederland. Klik hier om naar een overzicht van Novet opgeleide EFT’ers te gaan.

EFT behandelaar, EFT therapeut of EFT coach?

Er is in principe geen verschil tussen EFT behandelaar of EFT therapeut. Beide hebben (meestal, maar niet altijd) een therapeutische achtergrond. Een EFT coach heeft als het goed is een opleiding tot coach gedaan (echter ook weer niet altijd).  Er is geen opleiding tot ‘EFT therapeut’ of ‘EFT coach’ want EFT is alleen maar een methodiek, een manier om stressgerelateerde problemen aan te pakken. Wel bijzonder effectief en relatief snel en makkelijk te doen als je goed opgeleid bent. Maar je moet als EFT gebruiker zelf bekijken wat de achtergrond en ervaring is van de EFT’er waar je naar toe wilt gaan. Al deze titels zijn onbeschermd, dus ook iemand die een workshopje gevolgd heeft of zelf wat is gaan uitzoeken op internet kan zich EFT therapeut, behandelaar of coach noemen. Mijn opleidingsbedrijf Novet – Gary Craig Official EFT Training Center geeft zeer gedegen cursussen voor zelfgebruik en opleidingen voor professionele toepassing met de strengste eisen voor certificering in Nederland. Klik hier om naar een overzicht van Novet opgeleide EFT’ers te gaan.

Favicon Actrom© 1999 - 2024  Gabriëlle Rutten    EFT Praktijk Actrom  •  Contact  •  Nieuwsbrief  •  Voorwaarden  •   Privacy  •  Klachten  •  KvK 34121705  •  BTW NL001373089B72