EFT voor PTSS

Effectieve en milde aanpak

EFT is snel en effectief

EFT wordt steeds vaker als behandelingsmethode voor PTSS ingezet. Vooral in de VS krijgt dit al veel aandacht, met name bij oorlogsveteranen. Zie bijvoorbeeld www.stressproject.org.

Hiernaast staat een video van Gary Craig die een groep oorlogsveteranen een week lang behandeld heeft met EFT met een team van EFT’ers. Kijk maar eens hoe anders ze zijn na deze week. NB als je snel getriggerd bent, raad ik je af om dit filmpje in je eentje te bekijken. We kunnen er altijd samen naar kijken als je bij me bent.

EFT voor PTSS uitlegd

Ontdek of EFT iets voor jou is!

EMDR versus EFT

Ook in Nederland groeit de belangstelling voor EFT snel. Alhoewel EMDR vaak genoemd wordt als behandeloptie, heeft EFT een aantal duidelijke voordelen. Ik vind het in dit verband opvallend dat de psychologen en psychiaters, die ik ken en die zowel EMDR als EFT toepassen, aangeven dat ze vrijwel altijd aan EFT de voorkeur geven omdat de techniek milder is voor de cliënt. Hetzelfde geldt voor veel van mijn eigen cliënten die beide methoden ondergaan hebben. Ook zij geven aan dat ze veel meer aan EFT hebben: het proces is minder heftig, ze voelen zich meer in controle en ze kunnen bovendien EFT zelf thuis doen. Hierdoor hebben ze -eindelijk- weer het gevoel dat ze hun leven (en emoties) zelf in de hand hebben. Als behandelaar merk ik iedere keer weer dat ik met EFT het probleem veel grondiger kan oplossen.

Hoe werkt EFT?

EFT is een methodiek waarin ‘exposure’ therapie gecombineerd wordt met acupressuur (zonder naalden). Deze combinatie maakt het een krachtige interventie. Het zachtjes kloppen op een bepaald aantal acupressuurpunten stimuleert de relaxatierespons van het lichaam. Door tegelijkertijd te focussen op de traumatische ervaring, dooft de stressrespons uit. Goed toegepast door een ervaren therapeut, wordt een traumatische ervaring meestal opmerkelijk snel opgelost. Na de behandeling is het trauma een neutrale herinnering geworden die weinig of geen emotionele reactie meer oproept.

Waarom werkt het zo goed bij PTSS?

Om dat uit te leggen, eerst even (heel) kort hoe PTSS ontstaat: in elke situatie die als bedreigend of gevaarlijk wordt ervaren, reageert je lichaam met de vlucht-, vecht- of verstarreactie. (De Engelsen hebben het over de Fight/Flight/Freeze response). Dit is een stressrespons die iedereen kent en herkent. De volgende symptomen kun je in allerlei combinaties en gradaties ervaren: hartkloppingen, snelle ademhaling, droge mond, trillen, tunnelvisie, misselijkheid, naar gevoel in je buik, ‘aan de grond genageld staan’, ‘verlamd zijn van schrik’ etc. Wat je voelt zijn de veranderingen in  je lichaam waarmee je kunt vechten of vluchten. Daar is niets mis mee als je dat dan ook meteen gaat doen. Maar als deze veranderingen optreden terwijl je ze helemaal niet wilt hebben en ze ook niet nodig zijn, dan voelt dat intens vervelend en zelfs bedreigend. Ook de ‘verstarreactie’ is in de evolutie ontstaan om de kans op het overleven de vergroten. Dieren kunnen zich ‘dood’ houden en staan gewoon weer op als het gevaar geweken is. Dieren vertonen daarna altijd alsnog een ontlading met diep ademhalen, trillen en schokken. Zodra deze belangrijke ontlading klaar is, kan het dier weer verder zonder restverschijnselen. Mensen doen in principe hetzelfde. Normaal gesproken dus verdwijnt deze vlucht-, vecht- of verstarreactie weer als het gevaar geweken is. Maar niet altijd: in situaties die levensbedreigend, overweldigend zijn en waarin je je overgeleverd en onmachtig voelt of waarin je beroepsmatig deze reactie moet onderdrukken omdat er gehandeld moet worden, wordt de vlucht- vechtreactie niet afgemaakt en de ontlading onderdrukt. Als dit vaak gebeurt en/of langdurig blijft voortbestaan, kan PTSS ontstaan.

De klachten die PTSS veroorzaakt zijn zeer ingrijpend voor degene die het heeft maar zeker ook voor zijn of haar omgeving. Erover praten en snappen hoe het ontstaat, is geen volledige oplossing want de stressreactie die de klachten veroorzaakt wordt op allerlei manieren en voortdurend “getriggerd”. Pas als je de stressreactie loskoppelt van de (herinnering aan de) gebeurtenis, lossen de klachten op. Dit is precies wat er gebeurt tijdens het toepassen van EFT: een definitieve ontkoppeling tussen de stressor en de stressrespons door de combinatie van het exposure deel van de behandeling met het stimuleren van de acupressuurpunten.

Om de PTSS definitief op te lossen, kijk je tijdens de EFT behandeling (kort) naar je traumatische ervaring die de oorzaak zijn voor de PTSS. Voor degene die bang is dat de oude herinneringen te belastend zijn, wil ik hier twee belangrijke voordelen van EFT geven in vergelijking met andere technieken:

  • op de eerste plaats is de benadering van de negatieve emoties heel voorzichtig en geleidelijk. In feite bepaal jij als cliënt het tempo doordat ik op geleide van de gepresenteerde klachten weet hoe snel ik kan gaan. Hierdoor houd je altijd de controle over het proces waardoor je je veilig voelt en de behandeling maximaal effectief kan zijn;
  • en op de tweede plaats is EFT makkelijk zelf te leren zodat je niet afhankelijk blijft van mij. EFT is naast een zeer effectieve therapeutische techniek ook een heel goed zelfhulpmiddel die je makkelijk kunt gebruiken om (stress) klachten te voorkomen en verhelpen. Het tussen de sessies door zelf EFT doen, versnelt de PTSS behandeling. Wel raad ik aan in elk geval om met een ervaren EFT therapeut de behandeling te starten.

Is EFT geschikt voor mij?

EFT is veilig, heeft geen bijwerkingen en er zijn geen contraindicaties. Het kan toegepast worden naast elke andere vorm van therapie of medicatie. Er is geen leeftijdslimiet, mijn jongste client is 6 maanden en mijn oudste 94 jaar. EFT wordt zittend en volledig gekleed gedaan. Als je PTSS klachten hebt, dan is het zeer de moeite waard om een EFT behandeling te ondergaan zodat je zelf kunt ervaren hoe goed en grondig het werkt. Aangezien PTSS niet alleen jezelf, maar ook je familie zwaar kan belasten, kan het nodig zijn om ook je partner of andere familieleden te behandelen. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg.

OK, ik heb interesse. Hoe nu verder?

Je kunt EFT het beste ervaren door het te doen. Ik plan door het jaar heen een aantal gratis EFT introductieworkshops. Deze zijn toegankelijk voor iedereen die wil kennismaken met de techniek. Je kunt in deze workshop uiteraard niet aan je PTSS werken. Je gaat het eerst proberen op iets kleins. De deelname aan deze workshop kan anoniem. Niemand hoeft zich voor te stellen of uit te leggen waarom hij in de workshop zit. Als je groepen vervelend vindt, kun je beter een sessie aanvragen. Je kunt ook rustig eerst mijn boek lezen of de workshop EFT in 1 dag volgen (dat  is altijd een kleiner groepje). De keuzes staan hieronder op een rij.

“Een collega van me had EFT gedaan voor zijn PTSS en was snel weer terug op het werk. Ik vond het maar een raar verhaal met dat kloppen. Het leek  me niets. Hij heeft een tijdje bij me moeten aandringen voordat ik het wilde proberen en ik ben blij dat ik de stap gezet heb. Wat een opluchting! De uitleg is ook zo goed dat je meteen snapt dat je niet gek bent geworden en dat er iets aan gedaan kan worden. Het duurde wel even voordat ik het zelf alleen thuis durfde te doen, maar toen ging het helemaal snel. Dit moet je proberen. Ik ben helemaal van mijn klachten af, geen medicijnen meer en  ik werk gewoon weer. Ik kan het iedereen aanraden!”

H.K. 28 jr, politieman

“Achteraf gezien had ikzelf niet door dat ik PTSS had en mijn psychiater ook niet. Bizar, maar waar. Nadat ik voor angstaanvallen en slaapstoornissen bij Gabrielle kwam, vielen me de schellen van de ogen. Al heel gauw ging ik me veel beter voelen. Minder overgeleverd aan al die stress. Nooit geweten dat mijn kindertijd zo’n enorme invloed had. Althans, ik wist natuurlijk wel dat het geen pretje was geweest en dat ik al mijn hele leven angstig ben. Maar zo goed als je met EFT de oorzaken ontdekt, en belangrijker nog, meteen aanpakt is voor mij helemaal nieuw. EMDR heeft niets voor me gedaan, EFT des te meer. Ik ben er nog niet, maar heb alle vertrouwen in mijn doel bereiken: volledig ontspannen door het leven gaan en mijn praktijk weer oppakken (en EFT leren zodat ik het zelf kan gebruiken bij mijn cliënten). “

G.t.H. 43 jr, psycholoog

Veel gestelde vragen

Wat wil je weten – staat je vraag erbij?

Wat kost het en wordt EFT vergoed?

Mijn tarief is 150 euro per uur en mijn sessies worden niet vergoed. Met enige regelmaat worden mijn sessies betaald door de werkgever of bijvoorbeeld via een PGB. Ik bied studententarief waar nodig. In overleg komen we er meestal wel uit.

Waarom is EFT nog geen reguliere behandeling als het zo goed werkt?

Goeie vraag. Voornaamste reden is dat Gary Craig EFT destijds vrij heeft gegeven en dat iedereen het leren kan. Dat betekent dat ook allerlei soorten therapeuten, maar ook coaches en ‘leken’ het toepassen en gebruiken. Daar is helemaal niets mis mee. Ik ken hele goede EFT’ers die geen formele therapeutische achtergrond hebben en hele slechte therapeuten met allerlei opleidingen. Maar helaas werkt de verzekeringswereld met normen die alleen naar het laatste kijken: als je een papiertje kunt laten zien en die kennis ‘bijhoudt’ door er allerlei scholing in te volgen, kan je vergoed worden … 

Werkt het ook wel eens niet?

EFT werkt altijd maar niet altijd meteen. Als de oorzaken van je PTSS uit je kindertijd komen en er sprake is van dagelijkse traumatische ervaringen ben je meestal langer bezig. Een andere reden kan zijn dat je huidige leven zo vol triggers en stress is, dat het dweilen met de kraan op is. Maar EFT werkt in elk geval sneller en beter dan reguliere therapie. De enige voorwaarde is dat je bereid bent om zelf EFT te leren en te doen en dat je het echt aangaat, d.w.z. veel en vaak EFT doet niet alleen met mij tijdens een sessie maar ook zelf thuis.

Het zou zo goed zijn voor [naam] maar die wil niet. Wat nu ?

Tja, dat is altijd een lastige. Je kunt de paarden wel naar het water leiden maar het niet voor ze opdrinken. Je kan de ander niet dwingen en ik kan niet werken met iemand die echt niet wil. Ergens moet er een bereidheid zijn om het te proberen. Je hoeft niet ’te geloven’ in EFT en je mag sceptisch zijn, allemaal prima, maar je moet het willen proberen.

Ik heb een andere vraag

Favicon Actrom© 1999 - 2024  Gabriëlle Rutten    EFT Praktijk Actrom  •  Contact  •  Nieuwsbrief  •  Voorwaarden  •   Privacy  •  Klachten  •  KvK 34121705  •  BTW NL001373089B72